Lecytyna – składnik odżywczy, bez którego nie przeżyjesz

Lecytyna – składnik odżywczy, bez którego nie przeżyjesz

Niewątpliwie organizm ludzki to bardzo skomplikowana maszyneria. Każdy z nas chciałby jak najdłużej mieć możliwość życia w dobrej formie, nie uskarżając się na żadne dolegliwości. Niestety bardzo często w dzisiejszych  czasach ludzie młodzi popadają w poważne kłopoty zdrowotne.

Czasy w jakich przyszło nam żyć obecnie nie są najlepsze do prowadzenia zdrowego trybu życia. Ludzie zabiegani, zajęci swoimi sprawami, nie zwracają uwagi na oznaki złego trybu życia jakie od czasu do czasu wysyła im organizm. Ciało ludzkie musi kiedyś się zbuntować i robi to w momencie, gdy w organizmie zaczyna brakować jakiegoś elementu pożywienia.

Organizm ludzki składa się z bardzo wielu związków, które są nieodzowne do właściwego funkcjonowania organizmu. Jednym z takich związków jest lecytyna, która zawiera się w każdej komórce ciała jako jeden ze składników błon komórkowych. Brak lecytyny w naszym organizmie skutkuje bardzo poważnymi nieprawidłowościami: nasz organizm z powodu braku tego związku zaczyna dawać poważne sygnały, iż dzieje się coś niedobrego.

Lecytyna jest przede wszystkim bardzo ważnym składnikiem mózgu i tkanki nerwowej, jej brak powoduje, iż nasza pamięć zaczyna powoli szwankować. Brak lecytyny skutkuje także negatywnym działaniem układu nerwowego i sercowo – naczyniowego. Jej brak przyczynia się także do zwiększenia cholesterolu w naszym organizmie co jest najprostszą drogą do cukrzycy, człowiek z brakiem tego składnika organizmu odczuwa także większe zmęczenie zarówno fizyczne jak i umysłowe, jest mniej odporny na różnego rodzaju choroby, przemiana materii w organizmie również jest znacznie spowolniona.

Lecytyna występuje w różnych produktach, jeśli widzimy, iż czegoś brakuje w naszym organizmie to jak najszybciej musimy zmienić swoje nawyki żywieniowe, najbardziej popularne źródła lecytyny mieszczą się w:

  • orzechach brazylijskich,
  • soi,
  • żółtkach jajek,
  • sezamie,
  • maku,
  • kiełkach gryki,
  • mniszku pospolitym.

Można także w postaci kapsułek kupić ją w aptece. Jednym z lepiej przyswajalnych źródeł jest Vitabuerlecithin, który zawiera duże ilości lecytyny sojowej.

Odpowiedz