Prawidłowa dieta pomagająca obniżyć cholesterol

Prawidłowa dieta pomagająca obniżyć cholesterol

Cholesterol to związek ważnych dla organizmu lipidów, które wytwarzane są samoczynnie przez nasz organizm w około 70 procentach. Reszta dostarczana jest do organizmu poprzez pożywienie. Nadmierne ilości cholesterolu prowadzą jednak do przewlekłych chorób, które powoli stają się najczęstszą przyczyną zgonów. Odpowiednia dieta jest ważna, aby zapewnić prewencję przed schorzeniami związanymi z układem krążenia, takimi jak miażdżyca czy niedokrwistość mięśnia sercowego.

Aby ograniczyć poziom złego cholesterolu w diecie, należy wzbogacić ją pokarmem, który dostarczy nam dużo korzystnych składników odżywczych.  Oprócz tego trzeba znacząco ograniczyć ilość spożywanych tłuszczów nasyconych. Mowa tutaj o takich produktach jak masło, smalec oraz inne tłuszcze, które w temperaturze pokojowej utrzymują stała konsystencję. Z kolei tłuszcze nienasycone pomagają obniżać poziom LDL we krwi.

Najlepsze właściwości posiadają tłuszcze pochodzące ze składników takich jak awokado, oleje roślinne tłoczone na zimno oraz orzechy. Dieta na cholesterol to również zamiana tłustych, bardziej kalorycznych mięs na ich chudsze odpowiedniki. Każdy posiłek należy uzupełniać warzywem lub owocem. Odpowiednie dawki energii powinny zostać nam dostarczone w postaci pożywienia takiego jak pełnoziarniste pieczywo, makarony oraz nieoczyszczony ryż. Produkty nieprzetworzone są jednym z najlepszych sprzymierzeńców, jakie przewiduje dieta na cholesterol. Można również zażywać wyciągów z ziół na obniżanie cholesterolu.

Z kolei jedzenie garmażeryjne oraz słodycze znacząco zaburzają procesy metabolizmu, zwiększają łaknienie oraz są pozbawione cennych składników odżywczych. Ich duże ilości prowadzą prosto do nadwagi jednej z głównych przyczyn miażdżycy. Dlatego powinniśmy szeroko omijać półki z chipsami, białym pieczywem oraz słodkościami. Chcąc zwiększyć szybkość trawienia, należy wybierać produkty bogate w błonnik, takie jak jabłka, płatki owsiane, fasola oraz marchew. Znaczącą rolę w obniżaniu cholesterolu LDL we krwi, odgrywa niezbyt forsujący, lecz systematycznie podejmowany wysiłek fizyczny.

Odpowiedz